فهرست مطالب

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 57 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس حاجی زاده* صفحات 11-43
    محیط آنارشیک نظام بین الملل و نبود یک قدرت مسلط و مشروع، هر یک از بازیگران را ملزم به بهره گیری از ظرفیت، اهداف و منافع مورد نظر خود در محیط پیچیده و شبکه ای نظام بین الملل می کند. اسراییل به دلیل ضعف های راهبردی سعی دارد برای ارتقاء موقعیت منطقه ای و بهبود چهره جهانی و جایگاه بین المللی، مناسبات خود را با کشور چین به صورت همه جانبه توسعه دهد. به هر میزان سطح همکاری و تعاملات پکن - تل آویو گسترش یابد، عملا بر امنیت و منافع ایران تاثیر منفی می گذارد و بر عکس. در این روند، از جمله پیامدهای تقویت و توسعه روابط چین و اسراییل، رویکردهایی نظیر؛ شکاف میان ایران و چین، تاثیر منفی بر روند صلح مطلوب ایران در موضوع فلسطین، ترغیب چین از سوی اسراییل مبنی بر عدم فروش تسلیحات به ایران، تشکیل گروه ها و لابی های یهودی علیه منافع ایران در چین، اختلال در بازار فروش نفت و گاز ایران به چین، همراهی چین با نظم مطلوب منطقه ای اسراییل و عدم حمایت از ایران در برنامه هسته ای می باشد. مفصل بندی این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی است. گردآوری داده ها نیز به روش کیفی و به صورت اسنادی و کتابخانه ای تنظیم یافته است.
    کلیدواژگان: چین، اسرائیل، ایران، مناسبات، منطقه
  • مجید شمس الدین نژاد*، حمیدرضا شیرزاد نشلی، محمد داوند صفحات 45-67

    شواهد نشان می دهد که در چند سال اخیر ناامنی در منطقه مرزی ایران و پاکستان، روندی روبه گسترش طی نموده است. نویسنده معتقد است جدای از شرایط خاص دو کشور، عربستان سعودی در این مهم نقش بسزایی ایفا نموده. لذا ضرورت دارد یک بررسی جامع در این زمینه صورت پذیرد تا ضمن شناخت همه جانبه تهدیدات مزبور مرزی، هزینه های مادی و معنوی به کار گرفته شده در جهت رفع این تهدیدات، به حداقل برسد. بنابراین، هدف پژوهش حاضرتحلیل نقش و سازوکار عربستان سعودی در ناامن سازی مرز جمهوری اسلامی ایران و پاکستان و همچنین شناسایی تهدیدات مزبور در این منطقه مرزی است. لذا این پرسش مطرح است که نقش عربستان در در ناامن سازی مرز جمهوری اسلامی ایران و پاکستان چگونه قابل تجزیه و تحلیل است؟ فرضیه اصلی این مقاله عبارت است از اینکه عربستان بواسطه نقش «مروج وهابیت» که برای خود قایل شده است، موجب تحریک مستقیم گروه های افراطی پاکستانی علیه امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران می گردد. نویسنده با استفاده از روش تحلیلی به این یافته ها دست یافته است: عربستان با استفاده از گروه های تروریستی- تکفیری؛ به تقویت وهابیت و شیعه ستیزی، ترویج حرکت های تجزیه طلب و تقویت قاچاق مواد مخدر در مرز ایران و پاکستان می پردازد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، پاکستان، مرز
  • مختار زیبایی، فرزاد رستمی* صفحات 69-90

    معمای امنیت و ژیوپلیتیک بسته در نتیجه ماهیت شکل گیری و قرار گرفتن در میان طیفی از دشمنان، تعدد کمربندهای حفاظتی و افزایش عمق استراتژیک را برای اسراییل حیاتی کرده است. در این راستا پس از ارتباطات دومینووار با اعراب، عادی سازی روابط با پاکستان به عنوان کشوری برجسته در صفحه شطرنج خاورمیانه مورد توجه قرار گرفته است. موضوعی که در قالب دکترین پیرامونی اسراییل طراحی و پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و ذکر این سوال که اهداف سیاسی و امنیتی اسراییل برای عادی سازی روابط با پاکستان چیست؟ و طرح این فرضیه که اسراییل با اهداف امنیتی از جمله تکمیل حلقه محاصره و نظارت بیشتر بر فعالیت های ایران در کنار اهداف سیاسی مانند بهره مندی از دو عنصر مشروعیت و تفرقه درون اسلامی با توجه به جایگاه پاکستان، در پی ارتباط بیشتر با این کشور بوده، به دنبال تبیین پاسخ به سوال اصلی مقاله و در راستای نظریه مذکور برآمده است.یافته های پژوهش نشان می دهد ارتباط با پاکستان به عنوان عامل تنوع بخش در روابط بین الملل اسراییل، علاوه بر مزایای اقتصادی، با دارا بودن مزایای امنیتی از جمله کنترل گروه های افراطی و برنامه های هسته ای تنها کشور مسلمان دارای این سلاح ها در کنار استفاده دوگانه در برابر ایران مانند فلج کردن ارتباط با همسایگان و نظارت بر برنامه هسته ای اجتناب ناپذیر و رابط بودن با این کشور، به عنوان حوزه جدید تنفسی سیاسی اسراییل عمل کرده و علاوه بر گسست درون اسلامی، مشروعیت عملی و افزایش ردپای راهبردی اسراییل در منطقه، موجبات تقلیل مسیله فلسطین به موضوعی عربی-اسلامی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: اسرائیل، پاکستان، دکترین پیرامونی، امنیت
  • رئوف رحیمی* صفحات 91-118
    مفهوم قدرت میانی برای تبیین رفتار میانی، هویت و نقش سیاست خارجی دولت ها استفاده می شود. ج.ا.ایران به عنوان قدرت میانی منطقه ایی هم عناصر ساختاری و هم رفتاری برای ایفای چنین نقشی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر این است که در چارچوب ترکیبی از رویکردهای واقع گرایی، رفتاری و سازه انگاری و برداشت جدید از قدرت میانی منطقه ایی جایگاه ایران را در دسته بندی های قدرت تحلیل کند و سپس براساس این تحلیل با روش کیفی و رویکرد توصیفی-تحلیلی به این سوالات پاسخ دهد که چرا ج.ا.ا یران تصمیم گرفته است قدرت و نفوذ خود را در خارج از کشور به نمایش بگذارد یا اقدامات ایران برای تحقق این اهداف چه بوده است و چالش ها یا محدودیت های رفتار میانی ج.ا.ایران در سطح منطقه خاورمیانه چیست؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که هدف ایران از گسترش نفوذ منطقه ای تامین بقای ج.ا.ایران، مبارزه با نفوذ و نظم منطقه ای مخالفان خود از جمله امریکا و اسراییل، حمایت از جبهه مقاومت به ویژه فلسطینیان برای دستیابی به حقوق خود و صدور انقلاب اسلامی به منطقه به منظور وحدت جهان اسلام است. نتایج تحقیق حاکی از آن است، هر چند ج.ا.ایران با استفاده از ابزارهای مختلف از جمله قدرت سخت، نرم و اقتصادی قدرت و نفوذ خود را در منطقه گسترش داده است؛ اما به دلایل مختلف از جمله ؛ محدودیت ها و چالش هایی برای تتثبیت و گسترش نفوذ خود در سطح منطقه ای و فراتر از آن دارد.
    کلیدواژگان: قدرت و رفتار میانی، نفوذ منطقه ایی، قدرت سخت، قدرت نرم، قدرت اقتصادی
  • مهدی خبازیان، بهزاد قاسمی* صفحات 119-149

    پژوهش حاضر به تحلیل تاثیر گفتمان انقلاب اسلامی بر آسیب‏پذیری رژیم صهیونیستی پرداخته است (هدف). با توجه به اهمیت تاثیر گفتمانی انقلاب اسلامی بر تضعیف رژیم صهیونیستی و وجود چالش‏های درونی رژیم، این مسیله همچنان قابلیت بحث و بررسی دارد (مسیله). سوال پژوهش این است که، انقلاب اسلامی چه تاثیری بر تضعیف و آسیب‏پذیری رژیم صهیونیستی داشته است و عوامل درونی آن چگونه در آینده رژیم نقش‏آفرینی می‏کند؟ (سوال) گفتمان انقلابی سبب مشروعیت‏زدایی از رژیم شده و مشکلات درونی رژیم صهیونیستی نیز سبب ضعف آن خواهد شد(فرضیه). گفتمان انقلاب اسلامی منجر به نفوذ و توسعه منطقه‏ای و افزایش بازدارندگی محور مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی شده که حاصل آن فشار بر رژیم در حوزه‏های مختلف سیاسی، نظامی و اجتماعی است. همچنین چالش‏های درونی رژیم در سطوح مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و از هم گسیختگی توازن جمعیتی و عدم انسجام که از موانع جدی بقای آن خواهد بود را افزایش خواهد داد (یافته). مقاله با روش توصیفی - تحلیلیپژوهش حاضر به تحلیل تاثیر گفتمان انقلاب اسلامی بر آسیب‏پذیری رژیم صهیونیستی پرداخته است (هدف). با توجه به اهمیت تاثیر گفتمانی انقلاب اسلامی بر تضعیف رژیم صهیونیستی و وجود چالش‏های درونی رژیم، این مسیله همچنان قابلیت بحث و بررسی دارد (مسیله). سوال پژوهش این است که، انقلاب اسلامی چه تاثیری بر تضعیف و آسیب‏پذیری رژیم صهیونیستی داشته است و عوامل درونی آن چگونه در آینده رژیم نقش‏آفرینی می‏کند؟ (سوال) گفتمان انقلابی سبب مشروعیت‏زدایی از رژیم شده و مشکلات درونی رژیم صهیونیستی نیز سبب ضعف آن خواهد شد

    کلیدواژگان: انقلاب، مقاومت، افول، یهود، صهیونیستی
  • امیرحسین یاوری بافقی* صفحات 151-207
    اهداف

    این تحقیق با هدف تعیین کارکردها و جایگاه واحدهای انتظامی فراجا در مدیریت بحران‏های اجتماعی بویژه از حیث تطبیق با مراحل چهارگانه مدیریت بحران صورت پذیرفت .

    روش تحقیق: 

    این پژوهش از حیث زمانی، مقطعی؛ از حیث هدف، کاربردی و توسعه ای و از حیث روش، توصیفی بوده و از جهت نحوه جمع آوری داده ها از روش های ترکیبی شامل: بررسی اسنادی،توزیع پرسشنامه و انجام مصاحبه عمیق فردی و گروهی (به ویژه روش فیشباول) استفاده شده است. تعداد جامعه اماری 356 نفر و تعداد نمونه هدفمند شامل 241 نفر از ماموران دارای تجربه در بحران 1398 (185)، سرکلانترهای تهران (10)، فرماندهان انتظامی استانها (31 نفر)، مسیولان رده یک فراجا (15 نفر) بوده است. الفای کرونباخ معادل 8.1 بود.

    یافته‏ های تحقیق:

     اگرچه واحدهای انتظامی ها توانمندی لازم برای مدیریت تنش‏های اجتماعی بویژه پیش‏بینی را دارند اما مدیریت بحران در واحدهای انتظامی اقتضایی ، شبکه توزیع و دریافت خبر نیازمند اصلاح و آموزش‏های افراد نسبت به آنچه باید انجام دهند ناهمگون و ناکافی است.

    پیشنهادات: 

    مدیریت بحران در واحدهای انتظامی نیازمند: شفاف سازی و استاندارد سازی رفتارها، شفاف سازی نحوه اشراف واحدهای انتظامی به فضای مجازی و دریافت اطلاعات در سلسله مراتب اداری، برگزاری آموزش مدیریت بحران برای تمام عوامل دست اندرکار (یگان های فراجا و آتش نشانی، شهرداری، مخابرات و برق و...)، مکلف نمودن سازمان امنیت فراجا به آموزش و خبررسانی به واحدهای انتظامی و پاسگاه میباشد.

    کلیدواژگان: واحدهای انتظامی، مدیریت بحران، فراجا، کارکرد، کلانتری
|
  • Sirous Hajizadeh * Pages 11-43
    The anarchic environment of the international system and the absence of a dominant and legitimate power obliges each of the actors to take advantage of their desired capacity, goals and interests in the complex and networked environment of the international system. Due to its strategic weaknesses, Israel is trying to develop its relations with China comprehensively in order to improve its regional position and improve its global image and international position. No matter how much the level of cooperation and interactions between Beijing and Tel Aviv expands, it will actually have a negative effect on Iran's security and interests and vice versa. In this process, including the consequences of strengthening and developing relations between China and Israel, approaches such as; The gap between Iran and China, the negative impact on Iran's desired peace process in the Palestinian issue, Israel's persuasion of China not to sell weapons to Iran, the formation of Jewish groups and lobbies against Iran's interests in China, the disruption of Iran's oil and gas sales market to China is accompanying China with Israel's favorable regional order and not supporting Iran in its nuclear program. The elaboration of this research is descriptive-analytical. Data collection is also arranged in a qualitative method and in the form of documents and libraries.
    Keywords: China, Israel, Iran, relations, region
  • Majid Shamsodin Nezhad *, HamidReza Shirzad Nashli, Mohammad Davand Pages 45-67

    In recent years, insecurity in the Iran-Pakistan border region has been on the rise. The author believes that apart from the special circumstances of the two countries, Saudi Arabia has played a significant role in this. Therefore, it is necessary to conduct a comprehensive study in this field in order to fully recognize these border threats, to minimize the material and spiritual costs used to eliminate these threats. Therefore, the purpose of this study is to analyze the role and mechanism of Saudi Arabia in destabilizing the border between the Islamic Republic of Iran and Pakistan and also to identify these threats in this border region.Therefore, the question is how the role of Saudi Arabia in destabilizing the border between the Islamic Republic of Iran and Pakistan can be analyzed? The main hypothesis of this article is that Saudi Arabia, through its role of "promoter of Wahhabism", directly incites Pakistani extremist groups against the security of the borders of the Islamic Republic of Iran. The author uses the analytical method to reach these findings Saudi Arabia using terrorist-takfiri groups; It strengthens Wahhabism and anti-Shiism, promotes separatist movements and strengthens drug trafficking on the Iranian-Pakistani border.

    Keywords: Islamic republic of Iran, Saudi Arabia, Pakistan, Border
  • Mokhtar Zibaee, Farzad Rostami * Pages 69-90

    mystery security and closed geopolitics as a result nature formation and being among a range enemies has made multiplicity protective belts and increasing strategic depth vital for Israel.In this regard, after Dominovar's relations with Arabs, normalization relations with Pakistan as a leading country in Middle East chessboard has been considered.The issue that is designed in framework Israel's peripheral doctrine and the present research using the descriptive-analytical research method and mentioning question that what are Israel's political and security goals for normalization relations with Pakistan?and proposing hypothesis that Israel, with security goals including completing blockade ring and monitoring more Iran's activities, along with political goals such as benefiting from two elements legitimacy and division within Islam with regard to the position of Pakistan, was seeking more communication with this country, to It seeks to explain answer to main question of the article and in line with the mentioned theory.The findings of the research show that connection with Pakistan as a diversifying factor in Israel's international relations, in addition to economic benefits, with security benefits including control of extremist groups and nuclear programs only The Muslim country that has these weapons,along with the dual use against Iran, such as paralyzing relations with its neighbors and monitoring the inevitable nuclear program and being connected with this country, has acted as a new political breathing area for Israel,and in addition to the rupture within Islam, practical legitimacy and Increasing Israel's strategic footprint in the region will reduce the Palestinian issue to an Arab-Islamic issue.

    Keywords: Israel, Pakistan, peripheral doctrine, security
  • Rauf Rahimi * Pages 91-118
    The concept of middle power is used to explain the intermediate behavior, identity and foreign policy role of governments. Iran, as an emerging middle power, has both structural and behavioral elements to play such a role. The aim of the current research is to analyze the position of Iran in the categories of power within the framework of a combination of realism, behavioral and constructionist approaches and a new understanding of the regional middle power and then based on this analysis with a qualitative method and a descriptive-analytical approach to these questions should be answer why Iran's has decided to display its power and influence abroad, or what Iran's actions have been to achieve these goals, and what is the challenges or limitations of Iran's intermediate behavior at the level of the Middle East region? In response, this hypothesis is proposed that Iran's goal of expanding its regional influence is to ensure the survival of Iran, to fight against the influence and regional order of its opponents, including America and Israel, to support the resistance front, especially the Palestinians, to achieve to their own rights and exportation of Islamic revolution to the region in order to unify the Islamic world. The results of the research indicate that, although the Republic of Iran has expanded its power and influence in the region in appropriate historical opportunities; But for various reasons, ; It has many limitations and challenges to establish and expand its influence at the regional level and beyond.
    Keywords: Middle power, behavior, Regional influence, hard power, soft power, Economic power
  • Mahdi Khabazian, Behzad Ghasemi * Pages 119-149

    The present study analyzes the impact of the Islamic Revolution discourse on the vulnerability of the Zionist regime (Objective). Given the importance of the discourse impact of the Islamic Revolution on the weakening of the Zionist regime and the existence of internal challenges of the regime, this issue can still be discussed (issue). The research question is, what effect has the Islamic Revolution had on the weakness and vulnerability of the Zionist regime, and how will its internal factors play a role in the future of the regime? (Question) The revolutionary discourse will cause the legitimation of the regime and the internal problems of the Zionist regime will also weaken it (hypothesis). The discourse of the Islamic Revolution has led to regional influence and development and increased deterrence on the part of the resistance against the Zionist regime, which has resulted in pressure on the regime in various political, military and social spheres. It will also increase the regime's internal challenges at various political, social, and cultural levels, and the disruption of demographic balance and incoherence, which will be serious obstacles to its survival (Yafteh). The article is done by descriptive-analytical method (research method) and its results show; The Islamic Revolution has changed the political, cultural and social principles and values ​​of society and has had an impact on the region.

    Keywords: Islamic, Decline, Jews, Zionism
  • AmirHossein Yavari Bafghi * Pages 151-207
    Objectives

    This research was conducted with the aim of determining the functions and position of Faraja police units in the management of social crises, especially in terms of adapting to the four stages of crisis management.

    Research method

    this research is cross-sectional in terms of time; In terms of purpose, it is applied and developmental, and in terms of method, it is descriptive, and in terms of data collection, mixed methods including: document review, distribution of questionnaires, and in-depth individual and group interviews (especially the Fishbowl method) have been used. The number of statistical population is 356 and the number of targeted sample includes 241 officers with experience in the crisis of 2018 (185), chief police officers of Tehran (10), police chiefs of provinces (31), first level officials (15). Cronbach's alpha was equal to 8.1.

    Research findings

    Although police units have the ability to manage social tensions, especially forecasting, but crisis management in emergency police units, news distribution and reception network needs to be reformed and training of people is heterogeneous and It is insufficient.

    Suggestions: 

    crisis management in law enforcement units needs: clarifying and standardizing behaviors, clarifying how police officers access cyber space and receive information in the administrative hierarchy, holding crisis management training for all involved agents (Faraja and fire units, municipality, telecommunications and electricity, etc.), obliging Faraja Security Organization to train and inform law enforcement units and checkpoints.

    Keywords: Law enforcement units, crisis management, Faraja, function, Police Station